Powered by Blogger.
RSS

Ce spun psihologii despre fanii k-pop

Am gasit declaratia de mai jos pe blogul Zeliei si mi s-a parut interesant de dezbatut aceasta problema.
A psychologist says: “Don’t underestimate those children who chase after Korean celebrities, their hearts are purer than anyone else, they love courageously, they will want to try their best to tackle difficult obstacles, the language and cultural barriers. They symbolise peace, they don’t discriminate based on race, they befriend people with the same interest from different countries, they’re more passionate and warm than anyone else. They don’t betray the ones they like easily, they are persistent and don’t give up easily. They are stronger than anyone else on the inside, because when they are loving these Korean stars, they experience the setbacks they’ve never experienced in life. They are all sensitive children, easily touched to tears for a long time because of one incident.
Through investigation, most of them understand gratitude. Their way of thinking is different from others, they don’t easily get carried away by love, they don’t harbour thoughts of doing bad things, and their criteria when looking for a partner is very high, other than looks, personality is more important, so the rate of marriage isn’t high, but neither is the rate of divorce.
Their memory is very good, they can easily remember the korean lyrics they don’t understand, and their coordination skills are also very strong. Most of them are cheerful children, not the kind who keep to themselves. Their will of determination is also very strong, they are able to persevere all the way just to buy something related to the celebrity they like.
In short, the way these children think is vastly different from others, and their thoughts are not easy to understand. Generally, only those who have similar interests are able to enter their world.”
 Trebuie sa recunosc faptul ca ma regasesc oarecum in descrierea acestui psiholog, pentru ca si eu, la randul meu, sunt o fana. Fana formatiei DBSK de 5 - 6 ani, mai exact. E vina lui Lexie. Ea "mi-a facut cunostinta" si ii multumesc pentru asta. Eu nu sunt persoana care sa se ataseze foarte repede de oameni sau altceva, poate doar de pisici pe care nu ma pot abtine sa nu le iubesc fie ca sunt ale mele sau nu, dar baietii astia....nu stiu...au acel ceva care pana la urma m-a atras si m-a facut sa ii indragesc. Sa fie imaginea lor ca idoli, mesajul pe care l-au transmis? Nu prea conteaza. Inca imi plac cu toate ca din 2009 3 dintre membri au intentat proces casei de productie SM Entertainment si de atunci DBSK s-a despartit in 2: JYJ[ Jaejoong, Yoochun, Junsu] si DBSK [Yunho si Changmin]. Vestea asta nu a picat bine nimanui si cateva luni bune a fost un haos total: fanii faceau incercari disperate sa ii ajute si sa ii impiedice sa se desparta, ajungand pana sa boicoteze SM; SM stiind foarte bine care ii vor fi pierderile daca JYJ pleaca au incercat la inceput sa gaseasca o cale de mijloc pentru a rezolva problemele, dar cum nu a mers, au atacat si au promis razbunare; HoMin care erau prinsi la mijloc oarecum si nu puteau sa faca nimic. Le-a luat vreo 2 ani sa isi revina un pic. Nici acum lucrurile nu sunt lamurite, JYJ sunt inca in proces si companiile de televiziune le-au dat ban pentru ca au fost amenintate de SM ca li se va rezilia contractul cu ei, Yunho si Changmin au inceput si ei activitatile, fanii sunt divizati si inca mai sunt unii care arata cu degetul incolo si incoace invinovatindu-i pe unu sau pe altul [ceea ce nu mi se pare corect din moment ce doar DBSK si SM stiu care e povestea reala si intreaga]. Oricat de normal ar parea, se vede ca oamenii aia sunt asa de obositi de toata treaba cu procesul incat nu stiu cat o sa mai reziste. Pentru mine ca fan, toata chestia asta a fost o lovitura sub centura. Din momentul in care au intentat proces, stiam ca nimic nu va mai fi la fel niciodata, dar cu timpul m-am obisnuit cu ideea si am decis sa continui sa fiu fana lor chiar si asa. Le respect deciziile pentru ca stiu ca au avut un motiv bine intemeiat sa faca ce au facut. Probabil au ajuns la capatul puterilor ca orice om. Hey~ daca ar fi dupa mine s-ar reuni chiar maine dar nu prea e posibil. Stiu ca nu depinde de mine si ca singurul lucru pe care pot sa il fac e sa renunt de tot sau sa continui la fel ca inainte cu toate ca situatia nu mai e aceeasi. DBSK isi merita titlul de idoli si sunt in continuare cei mai buni de pe piata muzicala coreeana.
Revenind la subiect, in toti acesti ani in care am fost fana am observat multe dintre caracteristicile enumerate de psihologul de mai sus. De exemplu era o vreme cand frecventam un site numit Crunchyroll [tot datorita lui Lexie] si mi-am facut multi prieteni din alte tari, fani ai aceleiasi formatii cu care mai vorbesc si acum. Sa vorbesti cu o persoana care are ceva in comun cu tine e foarte usor. Fetele alea vorbeau cu mine parca ma cunosteau de mica si nimeni in veci nu mi-a spus "oh...esti din Romania...ce urat" sau ceva in genu. E adevarat ca unii nu stiau unde e Romania pe harta, dar daca le spuneai ca e in Europa sau le spuneai de Dracula imediat stiau :)) Oricum mai sunt unii care vin si iti spun "tie de ce iti place cultura asiatica? E asa ciudat! Cum sa inveti japoneza/coreeana? Sunt grele si inutile. Eu nu te inteleg." De multe ori imi vine sa ii spun aluia care spune asa ceva ca "nici eu nu inteleg cum poti fi atat de narrow-minded, dar eu macar te las in pace si nu comentez ca nu e treaba mea." dar ma multumesc sa le spun "pur si simplu imi place, mi se pare interesant asa cum consideri tu ca Germania e cool, asa consider eu ca Asia e cool."
Pasiunea unui fan pentru k-pop se transforma incetul cu incetul in pasiune pentru cultura coreeana in general. Fiindca ii place atat de mult artistul X va vrea sa invete limba ca sa poata comunica, va vrea sa locuiasca in tara respectiva si sa ii invete obiceiurile. Nu de putine ori am auzit fani spunanand "vreau sa ajung in Coreea". La fel si eu. Trebuie sa vad Japonia si Coreea de Sud ASAP!
Sunt de acord cu ce spune persoana asta, dar sunt de acord si ca de multe ori fanii exagereaza. Am vazut multe exemple de actiuni duse la extrem de [anti]fanii kpop cum ar fi: otravirea lui Yunho, scrisoarea de dragoste plina de sange de ciclu a lui Taecyeon[2PM], mesajele cu "sinucide-te" pentru Jay Park [2PM], etc. Ii cred in stare de orice, sincer si mi-e mila de vedete. Bine spune "Don't underestimate those children...". Ok, nici mie nu imi place Jessica de la SNSD, dar nu m-as duce sa ii pun cucuta in bautura sau sa angajez o gasca sa o bata. In plus, nu vad cum actiunile lor te afecteaza pe tine ca fan. Daca nu iti place un artist, ignora-l si gata. Ce vreau sa spun este ca totul are o limita. Sunt si ei oameni ca si fanii. Insa unii uita chestia asta. Nu e usor sa fii persoana publica. Numai ei si sufletul lor stiu cate au sacrificat ca sa ajunga unde sunt acum. Dar fara vedete care sa iti mai lumineze ziua cu muzica si glumele lor viata ar fi mai urata, asa ca sunt recunoscatoare pentru munca depusa de oamenii astia.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 comments:

Anonymous said...

e asa funny cum lipas diacriticelor poate duce la un alt inteles =))
"Ok, nici mie nu imi place Jessica de la SNSD, dar nu m-as duce sa ii pun cucuta in bautura sau sa angajez o gasca sa o bata"

jur ca am citit gasca as in pasarea numita gasca =)))

Dee said...

Andra, psihologul vorbeste de fanii straini, nu de coreeni (asiatici). Iar din cate stiu eu nu a fost inregistrat niciun caz dus la extrem de vreun fan strain, sau ma insel?
Insa iti dau dreptate, fanii kpop au partiile lor bune dar si rele.

Anonymous said...

@Lexie: ROFL! Gasca... :)))

mai, eu stiu ca idolii fara fani nu-s nimic! De cat de mareti sunt, depinde doar de fani. Cati nu debuteaza in fiecare an si cat nu au muncit oamenii aia, dar daca nu le-a picat cu bine fanilor... s-a dus talentul lor in ceata.

Si apropo de DBSK, eu sunt fana JYJ, de pe cand inca erau 5 in DBSK, dar Doamne fereste, nu am nimic impotriva celorlalti doi, doar ca nu ma atrage nimic la ei si atat.
Dar ceilalti 3 sunt de admirat ca au avut curajul sa se rascoale si sa-si ceara drepturile pana la sfarsit (Hangeng a cedat pana la urma). Nu ca HoMin ar fi lasi sau ceva, dar poate ca ei erau multumiti asa, poate ca ei au puterea sa reziste in SME (stim cu totii cat munceste SM artistii).
Dar sincer, daca se reunesc (cand s-o reuni Koreea de Nord cu aia de Sud-in opinia mea) tot nu va mai fi la fel ca inainte. Cu cat timp trece cu atat va fi din ce in ce mai greu...

Cat despre mine, nu stiu pana unde as putea ajunge pt idolii mei preferati... Doar pana la nivelul sa ma jur ca nu voi cumpara postere de 10 dolari si sa imi schimb ideea cand vine vorba de JYJ :D

Andra said...

@Dee: mah, da...dar nu e exclus sa se gaseasca nebune si pe aici. ca am auzit eu ce au mai patit Guild [si nu numai ei] prin Ro :))

@Lina: acuma depinde si de cum ii promovezi si etc. ca daca nu ai o casa de productie care sa aiba experienta si sa stie cum sa iti marketeze imaginea si etc...tot degeaba. e si asta un factor care nu il poti ignora. :P nu am zis ca HoMin sunt lasi. a fost alegerea fiecaruia daca e la o adica. si mie mi s-a parut ca nu mai e cale de intoarcere inca din momentul in care au intentat proces. asta e :P
eu una stiu pana unde as ajunge....si nu e prea departe xD chiar dak as fi acolo nu m-as duce sa fac protest la SM sau ceva daca e sa se intample ceva. :-" sunt rea, nu? anyway...i still love them :P

MiiutaChan said...

Foarte interesant articolul, l-am considerat chiar util:D Tnx andra unnie;) Sunt în mare de acord cu ceea ce scrie acolo. Eu trăiesc ca o fană k pop de 2 ani şi jumătate, ca j fan nu mai vorbesc, de la 4 ani cred că sunt fană annime, iar mai târziu manga şi cultură:p PS: Nu te-am văzut la nijikon. Speram să te revăd acolo, în fine multa baftă cu plecatul în Coreea de Sud şi Japonia, să ne trimiţi câte o vedere:X

Andra said...

oh mersi ;)) ma bucur ca am putut fi utila :D aww mia-chan nu am putut veni anu asta :( poate la anu :D

Post a Comment